Buro Waalbrug heeft samen met de gemeente Beuningen een spel ontwikkeld om de gemeenteraad te laten ervaren wat het werken met de beleidscyclus van de Omgevingswet inhoudt.

Dit Omgevingswetspel kan ook gebruikt worden als opmaat naar een omgevingsvisie. Voordeel van het spel is dat de gemeenteraad een actieve houding moet aannemen (de gemeenteraad is aan zet) en dat de verschillende stadia in de beleidscyclus (beleid – regels – initiatieven) in onderlinge samenhang worden bekeken. Tijdens het spel wordt duidelijk dat een gemaakte keuze consequenties kan hebben voor nog te maken keuzes.

Aan de hand van een gebied binnen de gemeente worden keuzes gemaakt over doelstelling, van toepassing zijnde thema’s + afbakening, houding en wijze van regulering. Dan worden er initiatieven in het spel gebracht en luidt de vraag of B&W deze initiatieven in behandeling kunnen nemen. Bij het antwoord op deze vraag wordt gereflecteerd op de vorige stappen.

Het spel bestaat uit een spelbord en een set speelkaarten waarop de verschillende stappen zijn uitgewerkt.

Bent u benieuwd of het spel een rol zou kunnen spelen bij uw implementatieproces? Neem dan  contact op met Dènes Jansen (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 06-519 13 528).