• ligging

    ligging

  • inrichtingstekening

    inrichtingstekening

  • impressie

    impressie

  • impressie

    impressie

  • detaillering

    detaillering

  • doorsnede

    doorsnede

  • civieltechnische uitwerking

    civieltechnische uitwerking

Op de gronden van de voormalige kwekerij aan de Verdistraat in Oss wordt een bijzonder woongebied ontwikkeld. In aansluiting op de ligging aan het Sibeliuspark en de voormalige functie van het gebied, wordt er een woonwijk gerealiseerd met een zeer groen karakter. Buro Waalbrug maakte hiervoor het inrichtingsplan.

Dit uitgangspunt is bepalend geweest voor de gekozen stedenbouwkundige opzet, de architectuur van de woningen en de inrichting van de openbare ruimte, waardoor de nieuwe wijk een unieke parkachtige uitstraling heeft.

De woningen liggen geclusterd in een groene omgeving en worden ontsloten door een centrale, slingerende laan met bomen. De indeling van het straatprofiel van de laan gaat uit van het principe “shared space” waarin verkeers- en verblijfsruimte worden gecombineerd. Het informele karakter van een rijbaan met loopsuggestiestroken sluit goed aan bij de parkachtige sfeer.

De woningen zijn te bereiken via ruime woonpaden. Hierdoor kon de hoeveelheid verharding sterk worden beperkt ten gunste van extra openbaar groen. Alle woningen zijn daardoor direct aan de groene ruimte en het park gelegen.

De beplanting wordt gevormd door groenelementen die ook in het Sibeliuspark voorkomen en bestaat uit gazon met ruimte om te spelen en bomen met onderbeplanting die de nieuwe wijk haar groene karakter geven. De witte bloeikleur van de beplanting correspondeert met de frisse witte accenten in de architectuur waardoor de wijk eenheid uitstraalt.

Centraal in het woongebied wordt een markant gebouw gerealiseerd dat refereert aan de voormalige bebouwing van de kwekerij. Omgeven door een gazon met daarin een aantal fraaie bestaande bomen, vormt dit het centrale punt van de wijk. De groene uitloper van het park die reikt tot aan deze centrale ruimte nodigt vervolgens uit om verder te wandelen voor een bezoek aan het Sibeliuspark.