Omgevingswet

Met de invoering van de Omgevingswet op 1 januari 2024 is de wetgeving op het gebied van de fysieke leefomgeving (zoals ruimtelijke ordening, milieu, bouwen, water en ecologie) gebundeld in één wet en op punten gewijzigd. Het centrale doel is om een goed evenwicht te creëren tussen het gebruiken en beschermen van de leefomgeving en burgers en bedrijven hier zo goed mogelijk bij te betrekken (participatie). 

De Omgevingswet kent zes instrumenten. Dit zijn de omgevingsvisie, het programma’s, decentrale regels (waarvan het omgevingsplan een belangrijk onderdeel vormt), algemene rijksregels, de omgevingsvergunning en het projectbesluit.

infographic

Buro Waalbrug kan u helpen bij het opstellen van deze nieuwe instrumenten waarbij we oog hebben voor de nieuwe wettelijke mogelijkheden, maar ook de huidige praktijk niet uit het oog verliezen.

Omgevingsvisie

Sinds de inwerkingtreding van de Omgevingswet is de omgevingsvisie de opvolger van de voormalige structuurvisie. Buro Waalbrug heeft in het verleden voor diverse gemeenten integrale structuurvisies opgesteld en recent maakten wij voor de gemeente West Maas en Waal de Omgevingsvisie voor het buitengebied.

Programma’s

Ook bij het opstellen van programma’s - die vergeleken kunnen worden met de thematische en/of gebiedsgerichte (structuur)visies - kunnen wij u van dienst zijn. Zo maakten wij voor de gemeenten Druten en Wijchen een visie zonne-energie.

Omgevingsplan

Het omgevingsplan is de opvolger van het bestemmingsplan geworden. Per gemeente is er één omgevingsplan waarin alle regels voor de fysieke leefomgeving te vinden zijn.

Plan van aanpak transitiefase

Het is verstandig om voordat u begint aan het opstellen van een permanent omgevingsplan allereerst een plan van aanpak op te stellen. Bij de transitie van een tijdelijk omgevingsplan naar een permanent omgevingsplan komt namelijk behoorlijk wat kijken. Zo moet inzichtelijk worden gemaakt welke regels moeten worden overgezet, welke regels kunnen worden overgezet, hoe dit wordt aangepakt en welke tijd daarvoor nodig is. Wij kunnen u helpen met een dergelijk plan van aanpak.

Casco omgevingsplan

Een volgende actie kan dan zijn het opstellen van een raamwerk/casco voor het omgevingsplan. Dit raamwerk kan als uitgangspunt worden gebruikt voor het opstellen van een permanent omgevingsplan en voor het opstellen van wijzigingsbesluiten voor initiatieven en ontwikkelingen. Wij zijn als buro op dit moment bezig met het opstellen voor een raamwerk/casco voor de gemeenten Druten en Wijchen. Bij het opstellen daarvan wordt de gemeente aan de hand van een aantal sessies over onderwerpen meegenomen in de te regelen zaken. Aan de hand van de uitkomst van deze sessies wordt dan vervolgens een casco/raamwerk opgesteld voor het omgevingsplan.

Permanent omgevingsplan

Voor de gemeente Beuningen zijn wij op dit moment bezig met het opstellen van een permanent omgevingsplan voor een eerste deelgebied, te weten de kernen. Met een inventarisatienota en een Nota van Uitgangspunten leggen wij op dit moment de basis voor een (voor)ontwerp omgevingsplan. Zie: https://burowaalbrug.nl/nieuws/buro-waalbrug-heeft-opdracht-voor-omgevingsplan-beuningse-kernen

Wijzigingsbesluiten omgevingsplan

Wat betreft afzonderlijke initiatieven die niet passen binnen het omgevingsplan van de gemeente kunnen wij ervoor zorgen dat deze middels (postzegel)omgevingsplannen worden ingepast in dit omgevingsplan.

TAM-IMRO

TAM-IMRO biedt gemeenten die direct na de inwerkingtreding van de Omgevingswet een plan in procedure brengen (en dus niet onder het overgangsrecht vallen), een tijdelijk alternatief handelingsperspectief als in hun situatie nog functionaliteit in de DSO-keten mist of niet goed werkt en de gemeente geen wijziging van het omgevingsplan in procedure kan brengen. Buro Waalbrug heeft vooruitlopend op de Omgevingswet al ervaring opgedaan met het maken van een TAM-IMRO plan. 

Buitenplanse omgevingplanactiviteit (BOPA)

Een andere manier om een initiatief dat niet past binnen het omgevingsplan juridisch mogelijk te maken is middels een omgevingsvergunning met ruimtelijke onderbouwing, in de Omgevingswet een buitenplanse omgevingsplanactiviteitenvergunning genoemd. Hierbij moet het initiatief wel voldoende concreet zijn en moet er al een bouwplan beschikbaar zijn.

Wij staan klaar om u op een pragmatische wijze te ondersteunen in de toepassing van de Omgevingswet!