Inrichtingsplan Kolpingbuurt

 • Opdrachtgever
  Hendriks Bouw en Ontwikkeling / Woningbouwcoöperatie Talis
 • Locatie
  Gemeente Nijmegen
 • Type project
  Inrichtingsplan
 • Realisatie
  2018-2019
 • In samenwerking met
  Hoogte 2 Architecten en T&G Groep
 • Planvorming
  2016-2018
 • Meer informatie?

De Kolpingbuurt in Nijmegen is de laatste jaren volledig herstructureerd. Het project omvat 242 woningen, waarvan 127 renovatie-, 115 sloop- en 99 nieuwbouwwoningen. De openbare ruimte wordt volledig heringericht. Buro Waalbrug heeft in opdracht van Hendriks Bouw&Ontwikkeling het stedenbouwkundige en inrichtingsplan gemaakt voor de woningbouwcoöperatie Talis.

De bewoners zijn intensief betrokken bij de ontwikkeling van de plannen voor de vernieuwing van hun buurt. Daaruit voortkomend is er een stedenbouwkundig plan en een visie op de inrichting van de buitenruimte gemaakt welke als leidraad diende voor verdere uitwerking. De nieuwe stedenbouwkundige structuur staat in het teken van het terugbrengen van de ‘glans van de karakteristieke volksbuurt’ die in de loop van de tijd voor een deel verloren is gegaan. De oorspronkelijke rust en helderheid van de jaren 50-buurt zijn als inspiratie gebruikt voor de nieuwe inrichting. Daarbij wordt aangesloten bij ingrediënten uit de bestaande inrichting waarbij de Kolpingstraat het verbindende element in de wijk is. Onderscheidend t.o.v. de overige straten kent de Kolpingstraat een meer erfachtige inrichting waar de hoofdfunctie 'verblijven' en de auto duidelijk te gast is. De pleintjes zijn een soort 'bedels' die aan deze ketting hangen en zijn de plek voor ontmoeting en verblijf.

De bewoners werden ook betrokken bij de specifieke invulling van de pleintjes. Het zijn tenslotte de bewoners zelf die inhoud geven aan het ‘leven op straat’ in de Kolpingbuurt.

Meer over deze bijzondere buurt en haar bewoners:

https://www.npostart.nl/de-kolping-een-volkswijk-in-renovatie/28-11-2019/KN_1711062

 

 

 

 

Buro Waalbrug   
Schoenaker 10
6641 SZ Beuningen
info@burowaalbrug.nl
024 - 675 23 56