Schoolplein Velp

  • Opdrachtgever
    Scholengemeenschap Velp
  • Type project
    Inrichtingsplan
  • Realisatie
    2015

Uitgangspunt voor de opgave was een duurzame buitenruimte met een gemeenschappelijke plek en een prettig verblijfsklimaat niet alleen voor studenten maar ook voor de omwonenden.

Een plek waar de gebruiker zich even in een andere wereld waant. Een gemeenschappelijke plek waarin sport, spel, ontspanning en ontmoeten samen komen. In contrast met de ‘zakelijke’ inrichting van het interieur van de scholen is de buitenruimte met haar natuurlijke kleuren en materialen geïnspireerd op de Veluwe.

De functies uit het programma van eisen hebben binnen dit idee elk hun ‘natuurlijke plek’ gekregen. Dit geeft het terrein een ontspannen en ongedwongen sfeer die bovendien zeer multifunctioneel is. Zo is de pannakooi uit het PVE niet letterlijk toegepast maar vertaald in een ruimte waar naast voetballen ook mogelijkheden zijn voor gebruik als buitenlokaal of pauzeplaats.

Voor en tijdens het ontwerpproces zijn leerlingen nauw betrokken geweest bij de inrichting van hun plein; door het opstellen van het PVE maar ook door mee te ontwerpen. Zo hebben scholieren hun eigen boomroosters ontworpen die tijdens de opening feestelijk zijn gepresenteerd en hebben ze meegedacht over de kleurstelling van het meubilair. Zo is er voor en door de leerlingen een fantastisch schoolplein gerealiseerd waar ook de buurt van profiteert.

Dit initiatief werd beloond door een plaats in de top 10 voor de Falco-award van beste openbare ruimte van 2016. In de top 10 waren onder andere opgenomen: Het stationsplein Rotterdam, het Stationsplein Arnhem en Kerckebosch Zeist (uiteindelijke winnaar).

 

 

 

Buro Waalbrug   
Schoenaker 10
6641 SZ Beuningen
info@burowaalbrug.nl
024 - 675 23 56