Transformatie Martinuskerk Gendt

 • Opdrachtgever
  Hendriks Bouw en Ontwikkeling
 • Locatie
  Gemeente Lingewaard
 • Meer informatie?
 • Realisatie
  2020
 • Product
  Stedenbouwkundig plan, inrichtingsplan en bestemmingsplan

De Heilige Martinuskerk in Gendt is al jaren niet meer in gebruik en het voormalige kerkhof is in 2005 geruimd. De opgave omvat naast de transformatie van het kerkgebouw zelf, ook de ontwikkeling van grondgebonden woningen en de herinrichting van de openbare ruimte. Het woonprogramma is centraal op de planlocatie in een groene, parkachtige omgeving gesitueerd. De bestaande groenstructuur wordt versterkt en de toegankelijkheid wordt verbeterd door de aanleg van verbindende routes naar omgeving. Het groene karakter van de voormalige begraafplaats wordt doorgetrokken tot aan de Nijmeegsestraat.

Rijk verleden

Het karakteristieke voorfront van de kerk - met toren en Mariakapel - en het koor van de kerk blijven bestaan. In het voorfront krijgt de parochie een bijeenkomstruimte. Aan de achterzijde blijft het priesterkoor behouden, hierin komen 2 woningen met mogelijkheid tot werkruimte op de begane grond. Op de plek van het middenschip is een appartementencomplex gerealiseerd, dat op bijzondere wijze is verbonden met historische delen van de kerk. De inrichting van de openbare ruimte sluit aan bij het karakter van het kerkgebouw en verbindt het portaal met de binnentuin.
Op de voormalige begraafplaats direct achter de kerk komen 12 patiowoningen in een parkachtige omgeving. Onderzoek wees uit dat de bestaande bomen uit het imposante bomencarré in slechte conditie verkeerden. Waar mogelijk zijn de gezonde exemplaren gespaard en aangevuld met nieuwe bomen.

In opdracht van Hendriks Bouw en Ontwikkeling heeft ons buro een stedenbouwkundig plan, bestemmingsplan en inrichtingsplan opgesteld en hebben wij de supervisie gevoerd op de architectonische uitwerking. Inmiddels is het project opgeleverd en dat levert een prachtig resultaat op!

 

 

 

Kenmerken
Gendt Lingewaard

 

 

 

Buro Waalbrug   
Schoenaker 10
6641 SZ Beuningen
info@burowaalbrug.nl
024 - 675 23 56